5 podcast, ami segíthet a karrieredben!
2020-02-27
Ezeket tanuld idén, ha informatikai pályára lépnél!
2020-02-29

Így lehetsz digitális minimalista!

A minimalizmus filozófiájának részeként a digitális térben lévő dolgainkat is rendezhetjük olyan módon, hogy az életünk egyszerűbbé váljon általa. Ha az offline világban már otthonosan mozogsz az egyszerűsítésben, itt az ideje, hogy az online dolgaidat is minimalista személetben alakítsd át!

A digitális zaj és rendetlenség ugyanis pont olyan hatással bír az életedre, mint a lakásodban, az irodai tereidben vagy az életed egyéb dolgaiban fennálló zűrzavar. Fárasztó és demotiváló.  A digitális minimalizmus megtisztítja az életed online aspektusait és egy jobb, egyszerűbb, könnyebb életet eredményezhet. Íme, a tippjeink röviden és egyszerűen, a teljesség igénye nélkül, olyan kis lépésekre szorítkozva, amelyek összességében mégis érezhető eredménnyel járnak!

Használd a számítógéped tudatosan!

A cél az, hogy eltávolítsunk mindent, ami nem hozzátesz a munkához, hanem csak elvesz belőle, eltereli a figyelmet.

Tisztítsd meg a desktopot, távolíts el minden fájlt, programot!

Válassz egyszerű, letisztult, nyugalmat sugárzó háttérképet! Olyat válassz, ami nem vonja el a figyelmedet, ellenkezőleg, segít koncentrálni! Bár nem tűnik túl nagy dolognak, bizonyított tény, hogy azok, akik a fentiek szerinti tudatossággal választanak háttérképet, motiváltabban, termelékenyebben dolgoznak.

Törölj minden olyan alkalmazást, amit nem használsz, ezzel egy csomó értékes helyet is felszabadítasz!

Telepítsd a legújabb frissítéseket!

Használd a teljes képernyőt, ha egy adott dologban benne vagy, ezzel szintén segíted a koncentrációt, nem kalandozik el a figyelmed!

Egyszerűsítsd a fájlokat!

A tárhely növekedésével a digitális szemét is hajlamos felhalmozódni, lévén úgyis elfér. Azonban így az idő múlásával egyre nehezebb megtalálni azt, amire valóban szükség van.

Ezért törölj minden olyan fájlt, amire nincs szükséged!

Kategorizáld a fájlokat két szempont alapján, az egyik csoportba kerüljenek, amiket rendszeresen használsz, a másikba azok, amiket nem használsz. Ez utóbbiak mehetnek a felhőbe!

Alakíts ki egy szisztémát a dokumentumaid elnevezését illetően és mindig ennek alapján adj nevet nekik. Így a keresés gyerekjáték lesz és nem kell egy csomó időt keresgéléssel töltened.

Használj kevesebb mappát, de azok nagyobb egységeket foglaljanak magukban, mint pl. „Család”, „Hivatalos levelek”, „Iskolai dolgok”, „Utazás” stb.

Amikor a nap végén befejezed a munkát, zárj be minden ablakot, töröld, ami nem kell, ürítsd ki a kukát és zárd el kikapcsolással a gépet, azaz ne csupán alvóra tedd!

A telefonod…

Hiába raksz rendet a gépedben, ha a telefonod „rendetlen” marad, a legtöbbet használd eszközöd miért maradna ki az egyszerűsítésből?

Ugyanúgy, ahogy a számítógépeden, a telefonodon is töröld azokat az alkalmazásokat, amiket nem használsz. Ha van olyan, amit használsz, de csak ritkán, lehet, hogy érdemes szintén törölni és amikor mégis szükséged van rá nyisd meg böngészőből!

Ha már haladó vagy a digitális minimalizmusban, eltávolíthatod a telódról a közösségi média appokat is! Túl lehet élni…

A négy leggyakrabban használt alkalmazáson kívül tegyél mindent egyetlen mappába.

Töröld a névjegyeid közül azokat, amikre nem lesz már szükséged!

A telefonhívásokon és a szöveges üzeneteken kívül iktass ki minden értesítést. Az alkalmazásban is meg tudod nézni, akkor, amikor pont erre szánsz egy negyedórát a napodból. A legnagyobb időrabló és figyelemelterelő az értesítések szüntelen pittyegése.

Állítsd be „Ne zavarj” ütemezést, így biztos, hogy nem zaklat fel semmilyen hivatalos ügy akkor, amikor pihensz.

Mert az egész egyszerűsítésnek és minimalizmusnak a lényege, hogy ne sodorjon magával a mindent betöltő digitális zaj. Te döntöd el, hogy utat engedsz ennek, vagy nyugalomban élsz.