Egy jó sör meló után? Ezek a hazai kézműves sörfőzdék a bejövősek!
2019-06-15
4 lépés, ami segít, ha rosszul teljesítenek az embereid
2019-07-12

Két nyaralós trend, ami neked és a Földnek is megterhelő

Itt az ideje, hogy a nyaralás is felsorakozzon azok közé a dolgok közé, amikre zöld tudatossággal gondolsz, és ami azt illeti, nem is csak gondolsz, hanem úgy is cselekszel. Íme, négy különféle nyaralás és szempont, amit jó, ha figyelembe veszel, amikor a pihenésedet tervezed.

Lehet, hogy úgy érzed, már torkig vagy azzal, hogy egyre többször és többször dörgölik az orrod alá, hogy fogyassz, élj, dolgozz és pihenj környezettudatosan. A rossz hír az, hogy igenis az a jó, ha még ennél is többször kerülsz választás elé, mert erről a témáról mindenkinek kötelessége beszélni, annyiszor és ott, ahol, és amikor csak lehet. Így lehet ugyanis hatással lenni az emberekre és mindenkinek világossá tenni, hogy már nem létezik egyetlen életterület sem, ahol hányaveti hanyagsággal élvezheted azt, ami csak neked jó. A nyaralás pont az a terület, ahol hajlamos mindenki azt gondolni, hogy most, amikor pihen, igenis megteheti, hogy elengedi a gyeplőt és azt eszik, iszik, úgy pihen, ahogy kedve tartja. Pedig ilyenkor tehetne igazán sokat a tíz, húsz évvel későbbi önmagáért és a többiekért, amik most élnek.

Utazz repülő nélkül!

Az utazós blogok rosszabbat nem is tehetnének és persze az utazós blogok is azért szaporodhattak ennyire el, mert az olcsó fapados jegyek teret nyertek. Nyilván van egy jó oldala is a dolognak, aki utazik, nyitottabb lesz, aki nyitottabb, jobban megérti az összefüggéseket és kevesebb előítélet és ítélkezés szökken szárba. Ugyanakkor az a trend, hogy vásárolj minél több olcsó jegyet és havonta több helyet is látogass meg, ami repülővel könnyen elérhető egyértelműen nem jó irány. A környezetkárosító hatáson kívül – a repülőgépek káros anyag kibocsájtását nem kell ismertetni – ráadásul az utazás elveszti az izgalmát, a készülődés, várakozás időszaka helyett, az egyre több és több inger és utazás által elvész a különleges izgalma. Az új és fenntartható trend azt sugallja, hogy utazz, de tervezz is, közlekedj vonattal, a repülős utazásokat nem kell elhagyni, de korlátozd évi egy-két alkalomra, és ha autóval mész, akkor a célállomásról alternatív közlekedési eszközökkel szervezz csillagtúrákat a környező vidékre. Tartsd becsben a belföldi utazásokat is és a gyerekeidet is arra kondicionáld, hogy az utazás nagy kaland, aminek a tervezgetés és várakozás is része. Digitális tervezgetés helyett, vehetsz térképet és a nappali padlóján kiterítve, közösen tervezgetve egy lassabb és okosabb módját tanítsd meg neki. Mert lehet bármilyen nyitott is a gyerek a sok távoli helyekre szervezett utazástól, ha már egyszer nem lesz hova utaznia…

Nem az All Inclusive-ra

Akár belföldön, akár külföldön – ahova ugye jellemzően szintén repülővel jutnak el a családok – pihennél, kényelmes és pihentető alternatívának tűnik a teljes ellátás. Egyúttal kevés károsabb trend létezik ennél. Az egyik legnagyobb problémája a fejlett világ társadalmainak az élelmiszer pazarlás, aminek az „All Inclusive” nyaralások a netovábbjai.  A hatalmas kínálat törvényszerűen arra csábít, hogy túlpakold a tányérodat, mindenből szedj és mindent meg akarj kóstolni. Aminek kivétel nélkül – jó, biztos vannak nagy jellemek ezeken a helyeken is – az a vége, hogy minden egyes étkezésnél maradékokat hagysz. Ilyenkor a szülők élvezik, hogy a gyerek is kiszolgálja magát, de ők még nem tudják jól felmérni, mennyit is esznek, isznak meg. Ész nélkül töltögetik a poharakat, pakolják a tányérokat és sokszor az érintetlen tányér tartalmát kotorja a személyzet a kukába. A szülők pedig úgy érzik, ilyenkor aztán megérdemlik, hogy degeszre egyék magukat és végül 4-5 kg túlsúllyal szállnak repülőre… Arról is szót kell ejteni, hogy ezeken a helyeken a legkevésbé figyelnek arra a nyaralók, hogy a tizedik „ingyen koktél” szívószála, és műanyag díszei egy perc után a kukában landolnak a műanyag pohárral egyetemben.

Összegezve, ne utazz olyan nyaralásra, ahol korlátlan az ételfogyasztás, még akkor sem, ha te magad képes vagy önmérsékletre, figyelj arra, mivel utazol és milyen gyakorisággal! Az utazás esetében is érvényes a szabály, a kereslet alakítja a kínálatot, a választásaid meghatározzák, hogyan élsz majd a következő évtizedekben.