Sereghajtók vagy győztesek? – Tech tudás a hazai cégeknél
2019-10-25
A legnagyobb időgazdálkodási bakik 1.
2019-10-31

Így legyen kisebb az irodai öko lábnyomod!

Erre a témára sosem mondhatod, hogy unod, mindig van mit tanulni és tenni. Főleg, ha olyan egészen kis odafigyelést igénylő lépésekről van szó, mint az alábbiak, amikkel mégis elég sokat tehetsz ahhoz képest, hogy te „csak” egy vagy a sok közül.

Figyelj a konnektorra!

Ha nem használjátok – például egy hosszú hétvége, együttesen kiadott szabadság miatt – húzzátok ki a gépeket a konnektorból, vagy kapcsoljátok ki az elosztók piros kapcsoló gombját. A mobiltelefon-töltők és a laptop dokkolók energiát fogyasztanak, függetlenül attól, hogy töltenek-e készüléket éppen vagy sem. Mindig húzzátok ki a töltőt, ha épp nem tölt!

Üzleti út helyett videó konferencia

Ez az a lépés, aminek nemcsak a környezetre, de a cég pénzügyi helyzetére is pozitív hatásai vannak. Próbáljátok meg csökkenteni az üzleti utazások számát, helyette ma már tényleg egy csomó olyan lehetőség áll rendelkezésre, ami alternatívát jelent a tényleges találkozásra. Hogy csak kettőt említsünk; videó vagy telefonkonferencia, de lassan egy VR technológiával megszervezett videó konferencia is megszokott lehet.

Ne tárold a felesleges leveleket!

A beérkezett üzenetek mappájában lévő e-mailek nagy részét az adatközpontok szerverein tárolják, amelyek sok energiát fogyasztanak. Ha a beérkező levelek mappában olyan régi e-mailek vannak, amelyekre nincs szükséged, töröld azokat, így nem kell energiát használni a tárolásra.

Válts takarékos betűtípusra!

Egy-egy dokumentum megírásakor az Arial betűtípusról a Century Gothic betűtípusra váltással 30 százalék tintát takaríthatsz meg a dokumentum nyomtatásakor. A Century Gothic sokkal kevesebb festéket használ, mint más betűtípusok, és ha már tényleg ki kell valamit nyomtatni – mondjuk egy szerződést – akkor éves szinten egyáltalán nem mindegy, mennyi festék és papír fogy.

Takarítsd a felhőt rendszeresen!

Valóban szükséged van a felhőben tárolt összes fájlra? A felhőben található fájlokat adatközpontokban tárolják, amelyek hatalmas mennyiségű áramot fogyasztanak, ezek pedig légkondicionáló rendszereket igényelnek, hogy ezeket a kiszolgálókat a megfelelő hőmérsékleten tartsák, elkerülve a túlmelegedést. Ha olyan fájlokat tárolsz, amikre már nincs szükséged, töröld azokat, és takaríts meg energiát!

Töltés repülőben

A telefon repülőgép üzemmódban való töltése gyorsabb, mert kikapcsolja az eszköz összes rádiófrekvenciáját. Töltsd fel a telefonodat lefekvés előtt, ne hagyd, hogy a telefon egész éjjel csatlakoztatva legyen, mert egyrészt sokkal több energiát fogyaszt, másrészt tűzveszélyes!

Ne hajítsd ki a régi telefont!

Van a fiókodba hajítva egy rakás régi telefonod, amiket már nem használsz? Ha még működőképesek, adományozd rászorulóknak, jótékonysági szervezeteknek, ha pedig már nem használhatók add le olyan helyen, ahol visszagyűjtik ezeket a készülékeket. Az alkatrészeket ugyanis sokszor remekül újra lehet hasznosítani vagy megjavítva beépíteni egy elromlott telefonba.

Nektek is vannak hasonló tippjeitek?