A játék sikerélményt ad; ezt akarja mindenki újra átélni
2017-12-04
Esport bár forradalom – Ezek a legjobb helyek Budapesten
2017-12-21

Applikációval rajzolják meg Magyarország akadálymentességi térképét

Innovatív applikáció segíti a kerekes székesek és a babakocsit toló szülők közlekedését, melynek adatbázisát bárki bővítheti önkéntes munkával. A Route4u a világ első olyan útvonaltervezője, amely járda- és gyalogátkelő adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival, vagy bármely más guruló eszközzel közlekedők részére. Az egyedülálló alkalmazásban üzletek, kávézók, éttermek és középületek akadálymentességi információit is megjelenítik megközelíthetőségi szempontból, illetve hogy rendelkeznek-e akadálymentes mellékhelyiséggel.

Mindenki segít mindenkinek

„Elsőnek lenni, az utat kitaposni soha sem könnyű és legtöbbször kockázatos is. Az elmúlt hetekben az első önkénteseink, a Heineken dolgozói után több más nagyvállalat is jelezte felénk, hogy csatlakoznának a programunkhoz, ami szintén azt mutatja, hogy a cégek tudatában vannak társadalmi szerepüknek és felelősségüknek, és hogy a Route4u alkalmas felületet tud biztosítani számukra a társadalmi szerepvállaláshoz.” – mondja Bodó Péter, a Route4u társalapítója.  Bodó Péter tapasztalata szerint a járó embereknek fel sem tűnik, ha egy étterembe, kávézóba lépcsőkön át lehet csak bejutni, de a keréken közlekedők számára egy-egy ilyen vendéglátó egység olyan nehézséget jelent, mintha egy járó embernek egy három méter magas falon át kellene megközelítenie egy vendéglőt. A Route4u filozófiája, hogy mindenki segít mindenkinek; járó, kerekes székes, babakocsis együtt látják el információkkal az applikáció mögött rejlő adatbázist. Folyamatosan növekszik az értékelt üzletek, vendéglátóegységek, útvonalak száma, és nem állhat meg, teljes kép kell. De ezzel párhuzamosan nem állhat meg az infrastruktúra fejlesztése sem, hiszen egy városnak felelőssége, hogy minden lakosa színes és produktív életet éljen, ennek pedig része az akadálymentesség.

A járdahelyzet javul

Világszerte már 800 000 hely adatai találhatók meg a rendszerben, Magyarország mellett az Egyesült Államok, Anglia és Írország jár élen az adatok bevitelében. A cél, hogy a gyalogos infrastruktúrát is aprólékosan felmérjék, hogy pontos gyalogos navigációs rendszert tudjanak kínálni. Angliában már elkezdődött városok teljes feltérképezése, ez együttműködve a helyi önkormányzatokkal, segít az infrastruktúra átépítésében is. Vincze Zoltán, a Route4u PR és tapasztalati szakértője, aki maga is kerekesszékkel közlekedik, azt mondja, lassú a fejlődés, a járdahelyzet ugyan érezhetően javul, de az új vendéglátóhelyekre érthetetlen módon szinte mindenhol lépcsőt építenek. Budapesten jobb a helyzet, mint vidéken, számos vidéki városban komoly kaland eljutni A-ból B-be. „Ha előre tudok tervezni, az kevésbé kiszolgáltatott helyzet, nyomozás. Az appon még van csiszolni való, de folyamatosan fejlődik, most például a chat funkcióval fog bővülni. Fontos, hogy minden tervezés és a szükséges szervezés az applikáción keresztül lesz lehetséges.” – mondja.

Vidék és Budapest között mély szakadék

Magyarországon ugyan 1998 óta törvény van az akadálymentességről, amely szerint, 2005-re a középületeknek akadálymentesnek kellett volna lenni, de a határidőt először kitolták 2013-ig, majd eltörölték azt. A közintézmények többsége ugyan ma már akadálymentes, de sok még a tennivaló, Budapest és vidék között mély szakadék van ebben a tekintetben. „A hatékony akadálymentesítés sokba kerül, de nem csak pénz, szándék kérdése is. Sok a félmegoldás is, pedig az a hely tekinthető akadálymentesnek, amit bárki egyedül is megközelíthet.”  – vázolja a jelenlegi helyzetet Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége főtitkára. Hogy a Route4you applikációja mekkora segítséget jelenthet, mutatja, hogy ugyanaz az útvonal akár hétszer hosszabb lehet időben, és sokszorosa kilométerben, amennyiben valaki e nélkül próbál útnak indulni, kerekes székkel, babakocsival…

Ha szeretnél Te is fejlesztőként dolgozni és akár a fentihez hasonló segítő appokat készíteni, jelentkezz adatbázisunkba és segítünk, hogy megtaláld a neked való munkát!