Az életed számokban
2019-05-24
Egy jó sör meló után? Ezek a hazai kézműves sörfőzdék a bejövősek!
2019-06-15

A ruhatáradtól függhet a karriered?

Ha alkalmazottként dolgozol, és napi rendszerességgel jársz be az irodába, munkahelyre és mindehhez nem rendelkezel kimeríthetetlen bankszámlával, akkor egy sor szempont van, amit figyelembe kell venned akkor, amikor kialakítod a ruhatáradat. Mit és milyen gyakran viselsz? Mennyibe kerül? Mit vehetsz fel egyáltalán? Íme, néhány tanács, mibe és hogyan fektess ruhafronton és válasz arra, miért befektetés valóban a minőség.

A zöld perspektíva

Talán itthon még alapos túlzás azt állítani, hogy azon múlik egy karrier, hogy etikus gyártásból származó ruhát viselsz-e, de azt azért már kijelenthetjük, hogy vannak helyek, ahol észreveszik és jelentősége van, ha odafigyelsz erre a tényezőre. Ma már egy csomó startup dolgozik azon, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást nyújtson, amelyik a fenntarthatóságot szolgálja. Ha egy ilyen helyen kezdesz dolgozni, biztos lehetsz benne, hogy van szemük az ilyesmire és észre fogják venni, ha az életed ezen területén, nevesül az öltözködésedben is konzekvensen ezt a vonalat képviseled. Egy hiteles munkaerő egyértelműen sikeresebb lesz, mint az, aki minden nap a fast fashion boltok legújabb kínálatából a legutolsó divat szerint öltözködik.

Nyakkendő vagy bermuda?

Az öltözködés eleve egy olyan tényező, ami elsőre szembetűnik, és nagyon látványosan tudja befolyásolni azt, mit gondolnak rólad. Ami egy munkahelyen, amennyiben haladni szeretnél előre, nem egy utolsó szempont. Ezért pontosan képben kell lenned, hogy az adott iparágban mit viselnek azok, akik sikeresek. Nyilván nem ez határozza meg valakinek a tehetségét, érdekérvényesítő készségét stb., de rengeteget jelent, ha valaki nemcsak profi, de úgy is néz ki. Vagy legalább nem vonja el a figyelmet a tudásáról az, hogy lelombozóan van felöltözve, igénytelen és rendetlen. Az is a siker ellen hathat, ha mondjuk egy laza, startup céghez öltönyben és nyakkendőben jársz be. Ez a külső nem a rugalmasságot és a gyors reagálást, inkább a konzervativizmust sugallja, ami itt nem lesz nyerő. Egy pénzügyi cégnél pont ellenkezőleg igaz, itt egyértelműen nem díjazzák majd nyáron a bermudát és a szandált…

A drágább olcsóbb – legtöbbször

Akár rövidnadrágot, akár öltönyt viselsz, mindkét esetben számíthat a minőség. Ha az iparágadnak megfelelően is öltözködsz, még mindig ott van a minőség kérdése. Bármit is veszel fel reggelente, biztos lehetsz benne, hogy lesznek olyan feletteseid, akiknek van szeme arra, hogy, amit viselsz, milyen minőséget képvisel. A márkák, a textilek minősége, a szabásvonalak ma sok mindenről árulkodnak, és ahogyan a zöld szempont is sokat nyomhat a latban, úgy az is, mennyire fontos számodra, hogy amit felveszel, mit képvisel. A drágább, jobb minőségű ruhák eleve jó befektetést jelentenek, mert hosszabb ideig kitartanak és megjelenésükben is sokkal mutatósabbak. Egy szép és tartós textil, egy jó szabásvonal teljesen másképp néz ki valakin, mint egy filléres, hitvány darab.  Ha mondjuk tanár vagy és minden nap gondosan, szép ruhákba, jó ízléssel öltözködsz nagy hatással lehetsz a gyerekekre, akikkel sűrűn találkozol. Formálod az ízlésüket, arra tanítod őket, hogy a megjelenés fontos. Ha jól érzik magukat a tanárukkal – nyilván semmit nem ér, ha csak a ruha van rendben és a szakmaiság nem – akkor valószínűleg a visszajelzéseik, eredményeik is ezt mutatják majd.  De mi van, ha gyárban dolgozol és egyenruhát vagy védőruhát viselsz? Még itt is van mozgástér, mert nem mindegy, hogy tisztán tartod, ápolod, vasalod a ruhát vagy hetekig a szekrényben van munka után, mosatlanul, koszosan…

Mégis miből?

A jó ruha befektetés, nem pénzkérdés. Ha valaki eltökélte, hogy karriert épít és ebben a cikkben konkrétan erről van szó, akkor azzal is számolnia kell, pénzügyileg is, hogy ennek költségei lesznek. Ahogyan a tanulásra, úgy egy kezdő ruhatárra is áldozni kell. Időt és energiát szánva a dologra,  akár használtruha boltokban is remek darabok vásárolhatók. Sőt, gyakran márkásabb, jobb minőségű holmikra bukkanhat az ember és még a zöld elvekhez is pipát tehet, hiszen beszállt a körforgásba és nem valami újat vásárolt. Ha tehát a karrierről  gondolkodunk, ne felejtsük el az agyonhasznált közhelyet; a stílus, maga az ember.