Bédekker a Z-hez, Y-hoz, avagy így keresd és tartsd meg az embereidet!
2019-07-22
Ezeket az emojikat szeretitek a legjobban
2019-07-31

A HR-esek 6 testbeszéd trükkje, amit te is alkalmazhatsz

A jó öreg kutatások szerint bizonyított tény, hogy egymás közti kommunikációnk jelentős része nem verbális, azaz számokra vetítve a kommunikáció 55 százaléka gesztusokon, 38 százaléka hangokon és csak 7 százaléka szavakon keresztül zajlik. Mindez egyértelműen bizonyítja a testbeszéd fontosságát, főként, ha adott esetben ezen múlhat az, hogy megszerezz egy áhított állást. Tudják ezt a HR-esek is, ezért az ő saját, bizton alkalmazott trükkjeiket osztjuk meg, amiket te is bátran alkalmazhatsz.

  1. Figyelj a testtartásra!

Az első trükk, amitől helyből magabiztosabbnak tűnhetsz, a jó testtartás. Tartsd a hátad egyenesen, a vállaidat leengedve, igyekezz ellazítani az izmaidat, ezáltal a merevség megszűnik és laza, nyugodt benyomást tudsz kelteni. Mindez arra is lehetőséged ad, hogy a gondolataid is kövessék ezt a nyugalmat és megfontoltabb, higgadt lesz a beszéded is. A testtartás tehát az első, amire figyelj és simán gyakorolhatod is, amikor nem éles a helyzet, így egy interjún a tested már emlékezni fog, mit vársz tőle.

  1. Vedd elő a legszebb mosolyod!

Ha a testtartást lehet gyakorolni, akkor hatványozottan igaz ez a mosolyra, mert nincs az a hétköznapi helyzet, ahol ne lehetne remekül tesztelni! És itt aztán különösen fontos, hogy őszinte és valódi legyen az a mosoly, mert egy arcra fagyott változat ellenkező hatást vált ki. Az igazi mosoly nem hirtelen, hanem inkább lassú és mély, a beszéd közben alakul ki és nem „ront rá” a beszélgetőtársra. Egyfajta egyetértő mosollyal lehet nyugtázni a másik szavait, kifejezni az egyetértést. Ha előzőleg megfigyeled magad, mikor mosolyogsz, milyen érzéseket követ ez a mozdulat, akkor ezt az eszközt is tudatosabban alkalmazhatod egy felvételi beszélgetés közben.

  1. A kényelem biztonságérzetet kölcsönöz

Ha komfortosan érzed magad a bőrödben, akkor ez egyértelműen látható is a másik számára. Azaz, ha jó formában vagy, fittnek érzed magad, kényelmes a ruhád és érzed, hogy jól fest rajtad, akkor ez teljes egészében rád lesz írva. Ahogy a fordítottja is; ha puffasztó ételt ettél előzőleg és feszül a nadrág vagy a szoknya, ráférne a hajadra egy vágás vagy egy mosás, ha fáradékony vagy, mert nem jól eszel és keveset mozogsz, akkor ez is árulkodni fog, anélkül, hogy egyetlen szóra nyitnád a szád.

  1. Tartsd a szemkontaktust!

Ha már a jó tartás és a megnyerő mosoly jól megy, még mindig ott a sokat emlegetett szemkontaktus. Hogy hitelesebbé tedd, amit mondasz, és hogy tudtára add a beszélgetőpartnernek, teljes odaadással figyelsz rá,  akkor igyekezz tartani a szem és szem közti kapcsolatot! A túl sűrű pislogás, kapkodó tekintet felülírja akár a fenti három okos trükk hatását is. Ha mégis meg kell szakítanod a szemkontaktust, mert mondjuk kifújod az orrod, akkor lassan és fokozatosan vedd el a tekinteted és ugyanígy szerezd is vissza a kapcsolatot!

  1. Ne a karod, a kézfejed, csuklód használd!

A pozitív hatás érdekében a karjaidat „szabadságold” az interjú idejére, azaz ne használj nagy mozdulatokat, inkább a kézfejedet, csuklódat mozgasd. A kezed mozdulataival nyomatékosíthatod, amit éppen kifejtesz és már rögtön a bemutatkozáskor jó benyomást tehetsz, ha sem túl gyengén, sem túl erősen, egy határozott kézfogással indítasz. A kézmozdulatok ugyanakkor rejthetnek veszélyeket, ha nem hazai terepen interjúzol, ugyanis léteznek olyan kulturális különbségek, melyekkel jó tisztában lenni, hiszen egy-egy gesztus eltérő jelentéssel bírhat külföldön.

  1. A tükör trükk

A HR-esek bevált fegyverét fordítsd a magad javára. Ha mosolyog a toborzó, mosolyogj te is, ha komolyabbra veszi a „figurát”, komolyodj el te is! Azaz igyekezz tükörként követni a veled szemben ülő arckifejezéseit, persze a magad módján, természetesen, látni fogod, hogy ez később bármilyen tárgyaláson bevethető és jól működő

Ezek az apró testbeszéd-trükkök egyszerűek és könnyen megjegyezhetők, egyszersmind roppant hatásosak. Arra azért ügyelj, hogy a trükk épp abban rejlik, hogy nyugodt maradsz, ne azon pörögj, hogy mikor, melyiket vesd be. A legegyszerűbb, ha mindezt olyan helyzetekben gyakorolod, amikor nincs tét, így élesben már profin beszélsz majd a „test nyelvén”.