Az 5 mentor típus, akikre szükséged van az életedben
2019-05-09
Az életed számokban
2019-05-24

Így száműzd az unalmat az irodából!

Az a gyanúd, hogy az embereid unatkoznak, és nem élvezettel végzik a munkájukat? Ha már egyáltalán felmerül ez a gondolat, az a helyzet, hogy valószínűleg így is van. Egy nemrég, az ismerőseim között végzett, nem reprezentatív kutatás eredménye siralmas lett; a megkérdezett haverok és barátok, rokonok több mint fele bevallotta, hogy a napjait többnyire a rutin és az unalom hatja át. Ez pedig azt jelenti, hogy ők azok, akik kevesebb hasznot hajtanak, kevésbé termelékenyek és mentálisan is rosszabb állapotban vannak, mint a többnyire motivált, vidám és a fejlődést szem előtt tartó kollégáik. Ha te vagy a főnök, van egy csomó olyan dolog, amivel felrázhatod az unatkozókat is.

A te asztalod, a te dekorációd

Jó, elsőre óvodás ötletnek tűnik, de sok helyen nem tűrik meg az egyénieskedést és elég korlátozott, mivel dekorálhatja valaki a személyes terét az irodában. Ha konkrétan kihirdetésre kerül, hogy hajrá, behozható saját növény, fali dekoráció, párna a székre, tartók, kaspók, egyszóval a magad képére dekorálhatod a munkaterületedet, akkor már tettél egy lépést afelé, hogy szívesebben járjanak be dolgozni. Egyébként ez általában a női dolgozóknak segíti a legtöbbet, jellemzően ők azok, akik szívesen inspirálódnak a Pinterestről és az Instagramról és boldogabbak, ha megvalósíthatják azt a környezetet egy íróasztal erejéig akár, ami az ízlésüknek megfelel.

Kihívások korát éljük, legyen belőle irodai is!

Ma minden tele van különféle kihívásokkal, divat lett hétköznapi próbatételek elé állítani magunkat. Miért ne lehetne az irodában is valami hasonló? Mondjuk egy hatalmas keresztrejtvény a faliújságon, amit ki kell tölteni, minden arra járó beírhatja, amit tud. Ha pedig rekord idő alatt elkészül, akkor aznap, amikor kész a megfejtés, mindenki kap egy ingyen kupont a közeli kávézóba.

Fektess a modern technológiába!

Sokat dobhat a hangulaton, ha időnként megjelennek az irodában olyan extra eszközök, alkalmazások, amiktől kicsit jobb az élet. Irodai masszázsszék a pihenőszobában, app, amivel irányítható a konyhai kávégép, ergonomikus szék vagy íróasztal, egy masszőr, aki hetente egyszer igénybe vehető, azaz egy sor olyan dolog van, amivel motiválni lehet az embereket és tényleg érzik, hogy az egész értük és a kényelmükért, egészségükért van.

Ünnepeld a világnapokat!

Ha mégoly bugyutának is tűnhet, mondjuk a csíkos zoknik világnapja, annál jobban feldobhat egy-egy ilyen kis színes ötlet egy-egy béna hétfőt vagy csütörtököt. Ha a junior asszisztens látja a liftben, hogy a főnök is csíkos zoknit vett és egy fél perc erejéig összemosolyogtok emiatt a liftben, már megérte. Ugyanis pont az ilyen apró dolgok jelentenek az embereknek sokat és eredményezik a közösség érzését. Ha pedig valami tényleg hasznos vagy figyelemreméltó világnap közeledik, komolyabb ötletekkel és akciókkal is elő lehet állni és megmozgatni vele az ott dolgozókat.

Homeoffice, a csodaszer

Mondanom sem kell, hogy az egyik legösztönzőbb dolog, ha valaki maga dönthet, legalább a hét bizonyos napján vagy napjain, hogy otthonról vagy az irodából végzi a munkát. ha megadod annak a szabadságát az embereidnek, hogy beoszthatják a hetüket aszerint, mikor vannak találkozóik, mikor célszerű a többiekkel bent együttműködni és mikor hatékonyabb otthonról dolgozni, szárnyakat kapnak majd. Mert, ha felnőttnek és autonóm embernek tekintenek, fel lehet nőni a feladathoz és nem az lesz a vezérelv, hogyan ússzam meg valahogy a dolgokat.

Vad ötletek órája

Ha elterjed az irodában, hogy a héten van egy olyan találkozó vagy megbeszélés, ahol mindenki a többiek elé tárhatja a legmegátalkodottabb, vad ötleteit is, akkor eleve elindul egy gondolkodás, mert alapból mindenki szereti, ha az ötleteit meghallgatják. Ez elindítja a kreatív energiákat, másrészt születhetnek olyan szuper ötletek, amikből tényleg lesz valami építő.

Most komolyan, a fentiek között legalább hármat találhatsz, ami még csak pénzbeli befektetést sem igényel, ha pedig még azt is áldozol, szinte biztos, hogy javul a morál és az unalom ajtón kívülre kerül.