Senior .NET fejlesztő
2019-02-27
Unalmas az időgazdálkodás? Akkor olvasd el, miért kéne mégiscsak alkalmazni!
2019-03-06

Így kezeld az irodai románcot, avagy a legnagyobb hibák és tanulságok

A munkahelyen született szerelmek, akár hosszú távú kapcsolatokhoz és házassághoz is vezethetnek, másfelől nagyon ingoványos terepet jelentenek és egy csomó ostoba helyzetet, mind a párnak, mind a kollégáknak. De akkor mégis hogyan lehet ezt a helyzetet jól kezelni?

Kezdjük mindjárt a legrosszabb verzióval, amikor a munka és a magánélet találkozása munkahelykereséssel végződik, nem saját indíttatásból… A legszerencsésebb eset pedig az, amikor mindenki boldog, mert a pár is boldog és a kollégákat sem feszélyezi a helyzet. Egyik vagy a másik is előadódhat, tényleg azon múlik a dolog, hogyan kezelitek a dolgot. Az a tény, hogy a munkahelyeken szerelmi kapcsolatok is szövődnek meg a legkevésbé meglepő vagy ritka, végül is az életed nagy részét ott töltöd…

Céges policy avagy mit szabad és mit tilos

Kevésbé tűnik életszerűnek, hogy belezúg valaki Erikába a marketingről vagy Andrásba és az értékesítésről, egymást követik az ebédek a kantinban meg a kis üzenetek napközben, eközben mindketten felnyálazzák a vállalat etikai kódexét, hogy mi tévők legyenek. Pedig simán lehet, hogy olyan szigorúan szabályozott a munkatársak közötti kapcsolatot érintő passzus, hogy érdemes legalább tudni, mit várnak el és mire kéne figyelni. Ha meg mondjuk a kapcsolat nem is annyira extra fontos, csak egy kis laza románc, akkor lehet, hogy meg sem éri kockáztatni.

A munka „rovása”

Ha valaki profi a munkában és szeretne is az maradni vagy legalábbis a munkatársai szemében, akkor nem hagyja, hogy a viszony a munkája minőségét és a hatékonyságát befolyásolja. A legbanálisabb hiba, amikor azon kapod magad, hogy már két hete nem adtad le az aktuális riportot és túlélésre játszol, kizárólag a randik és a folyosói röpke találkák éltetnek. Ilyenkor lehet az a következmény, hogy ha rájönnek, hogy mi van a hanyag munkavégzés mögött vagy egyik vagy mindkét felet megkérik, hogy keressen új munkahelyet.

Nyílt vagy titok?

Ha a szabályok is megengedik és normális keretek között tudjátok tartani a viszonyt, akkor nem feltétlenül kell titkolózni egy idő után. De közben ügyeljetek arra, hogy ne legyen kellemetlen a többieknek ez a helyzet. Amikor senki nem teheti a lábát a konyhába, mert lehet, hogy épp csók csattan vagy egymás ölében ültök. Mindezen túl az is kínos, ha egy a közvetlen munkatársak folyton egymásnak kedveznek, látványosan egyetértenek és támogatják a másik véleményét, ötleteit. Jó, ha nem ültök a megbeszélésen egymás mellé, időnként másokkal is ebédeltek és munkaidőben nem egymással csetelgettek vagy emaileztek. És a cuki beceneveket sem árt elkerülni!

A főnök és a titkárnő

Kevés banálisabb helyzet van, mint amikor a főnök összejön a beosztottal. Ez szinte biztos, hogy a szabályzatba ütközik, mert az elfogultság ténye áll elő és ez befolyásolhatja a „kedves” beosztott fizetését is. Itt tényleg nagyon vékony a jég és megmérgezheti a légkört a munkahelyen. Az ilyen kapcsolatokat jobb elkerülni, akár te vagy a beosztott akár a főnök.

Irodai cívódás

Aztán az első hetek izgalmaskodása után jöhetnek a konfliktusok és ez aztán tényleg extra kínos helyzeteket eredményezhet. Még a kivételezésnél is rosszabb a bosszúállás vagy a fojtott veszekedés a mosdóban vagy egy üres tárgyalóban. Egy kapcsolatban persze vannak nézeteltérések, de ha közös a munkahelyetek, akkor kizárólag az iroda falain kívül rendezzétek a problémáitokat.

Tervezés és szép jövő

A szabályokat be lehet tartani, okosan kezelni a kialakult helyzetet, de a legeslegjobb mégis az, ha kiderül, hogy komoly a szerelem, akkor az egyik fél új munkahely után néz.

Ha segítségre van szükséged és új munkát keresel, keresd a kollégánkat!