„Teremtsünk olyan helyzetet, ami figyelembe veszi a különbözőségeinket!”
2019-02-15
Senior .NET fejlesztő
2019-02-27

Hulladékmentes iroda? 7 tipp, hogyan kezdj bele!

A konyha mellett az iroda a másik neuralgikus pontja a hulladéktermelésnek és ez nemcsak az otthoni dolgozószobára, hanem a munkahelyi irodára is igaz. Elég, ha a papír-és aktahegyekre gondolsz, a műanyag reklámtollakra, iratkapcsokra, ragasztószalagokra és arra, mennyi egyszer használatos cuccot használsz a munkához. Hogyan lehet mégis nekiállni és elindulni a zero waste iroda felé vezető úton?

Az inspirációt a Zero Waste Home című könyv írója Bea Johnson szolgáltatta, szuper ötletei vannak és rengeteg tapasztalata, ezeket turbóztuk fel kicsit a blogra és hazai használatra, iránymutatóként.

  1. Mire nem jó egy adománybolt?

Elsőre nem jutna eszedbe, hogy egy adományboltba vezessen az utad, ha irodaszerre van szükséged. Nyilván nem a multik beszerzési osztálya számára lesz ez megoldás, de egy kisebb cégnek, kis vagy mikro vállalkozásnak jó ötlet lehet benézni és megvenni, ami másnak nem kellett (reklámtollak, lejárt kampányokkal, logózott jegyzettömbök stb.). Mert lehet, hogy ezekből a cuccokból is végül hulladék lesz, de legalább egyszer már legyártott dolgokat használsz és nem az új vásárlásával ösztönzöl új gyártására.

  1. Az újra a helyzet kulcsa

Vásárolj újratölthető ceruzát és tollat az eldobható helyett! A kollégáknak gyűrűs határidőnaplót, jegyzetfüzetet adj és így minden évben csak a belső oldalakat kell újravásárolni, nem az egész füzetet. (Mondjuk, amire Bea biztat, hogy maradék vagy már használt papírból fabrikálj noteszt csak valami nagyon elszánt, ügyes kezű irodavezetővel tudom egy munkahelyen elképzelni.) Ceruzából érdemes radír nélküli, kizárólag fából készült verziót venni, mert így egy az egyben lebomlik. A szövegkiemelőből is létezik már ceruza, ráadásul újratölthető is, így nem kell a műanyag – és nem lebomló- filcet megvenni. A papír beszerzésnél pedig nem olyan bonyolult a dolog, ma már egyértelműen van választék az újrahasznosított papírból is. És érdemes figyelni rá, hogy a nagy csomag is papírba és ne műanyag fóliába legyen csomagolva!

  1. Élet, nyomtató nélkül.

Elsőre nehéz elképzelni egy irodát fénymásoló és nyomtató nélkül, kezdeti lépésnek érdemes kipróbálni, mi történik, ha egy-két napig nem nyomtatunk vagy másolunk. Sokszor kiderül, hogy teljesen felesleges iratokat, szövegeket is kinyomtatnak a munkatársak, pusztán megszokásból. Egy közeli könyvtár, nyomtató szalon sokkal jobb megoldás, mint a saját cucc, egyrészt, mert nem kell befektetni a készülékekbe, a patronba, szervizelésbe, másrészt nem egy újabb gépet helyezünk a hulladék körforgásba, hanem egy már meglévő gépet használunk.

  1. Szállítás zölden

Sok mindent kiválthat néhány különböző adatokat, infókat tartalmazó bélyegző, a csomagolásnál a papírszalag a műanyag pánt helyett és a csomagolásnál a sajtó részlegről begyűjtött újságpapír jelenthet zöld alternatívát. Érdemes kerülni a pufi borítékot és a műanyag töltőanyagot a törékeny küldemények esetében.

  1. Papír stop

Rengeteg cég küld kéretlenül reklámanyagokat, brosúrákat, mindenféle meghívókat. Pár órát kell csak szánni arra, hogy tisztázzuk, nem vagyunk aktív kapcsolatban, vagy ha igen, akkor emailen küldjék el az anyagaikat inkább. Ugyanez igaz a telefonkönyvekre, jegyzékekre! A számlázást papíralapú helyett elektronikusra lehet cserélni és ugyanez igaz a magazin és napilap előfizetésekre is. (Na, jó, akkor kiesik az újságpapír, mint alternatíva a korábbi tippeknél, de még így is akad általában erre a célra megfelelő, már használt papír.)

  1. Cuccok hosszú távra

A számológép sok helyen nem kihagyható tétel, nem feltétlenül elégséges vagy kényelmes megoldás a  számítógép ezen funkciója. Számukra alternatív megoldás a napelemes verzió, ami elem nélkül, sok évig lehet az íróasztal kelléke, mire esetleg a hulladékban végzi. Akár a munkatársak számára, akár partneri ajándéknak szuper ötlet Bea Johnsontól a JanSport cég hátitáskái, amelyekhez életfogytig tartó garancia jár…

Ha életfogytig tartó garanciát egy új pozícióra nem is vállalunk, de hogy neked való állást találunk itthon vagy külföldön arra igen!