A ruhatáradtól függhet a karriered?
2019-06-06
Két nyaralós trend, ami neked és a Földnek is megterhelő
2019-06-30

Egy jó sör meló után? Ezek a hazai kézműves sörfőzdék a bejövősek!

Ha már a blog neve IT Kocsma, akkor így a nyárba már belelógva pár héttel, essen szó a sörökről. Pláne, mert hosszú, forró nyarat ígérnek és az ígéret máris valóra válni látszik a napi 38 fokokkal. Ilyen időben pedig mi más tartaná a lelket az emberben egy melós nap után, mint a munka végeztével legurítani egy igazán jó sört. Külön öröm, ha kézműves és magyar. Összeszedtük a kedvenc hazai sörfőzdéinket!

Sörtörténelem

A sörfőzés ma ismert legrégebbi receptje egy kb. 7000 éves mezopotámiai agyag táblán található, mely szerint csírázott, majd ezt követően kiszárított magvakból gyúrj tésztát, formázz kenyeret, kissé süsd meg, áztasd vízbe és hagyd a napon erjedni. Bár a végeredmény nem sokban hasonlít a mai sörre, mégis innen indult a sztori. Európában a középkortól kezdve főznek sört, ami kezdetekben a szerzetesek privilégiuma volt és tevékenységüket kolostorokban végezték. Később az igények növekedésével kialakultak kisebb–nagyobb sörgyárak, ami a szakma eliparosodásához vezetett. Az 1516-os Német Tisztasági törvény óta csupán a meghatározott négy alapanyagból készült italt nevezhetjük sörnek, melyek a víz, a komló, a maláta és az élesztő. A kézműves, egészen kicsi sörfőzdék aztán az 1980-as évektől terjedtek el világszerte, így itthon is.

Fóti Kézműves Sörfőzde

A fóti üzem egy referenciaüzem volt, ami aztán aktív sörgyártásba kezdett és olyan ikonikus kézműves sörök gyártója lett, mint a Keserű Méz vagy a Fóti Zwickl. A sörfőzde Budapestről 20 kilométerre, Fóton családi vállalkozásként működik, két tulajdonosa Gyenge Zsolt és lánya Czifra Zsófi. Az üzemet Zsolt építette, aki a Kőbányai sörgyárban tanulta meg a szakmát, így vágott bele aztán a kisüzemi sörfőzdézésbe és csatlakozott a 2000-es éves végén elindult sörforradalomhoz. Olyan sörkülönlegességeket kezdtek készíteni, amik kilógtak a nagy, hazai sörgyárak sörválasztékából. Az üzem egy Osterbräu rendszerű, 120 nm-es sörfőzde, a napi kapacitás 1200 liter, ezzel nem is kicsi, inkább közepes méretűnek számít a kézműves sörgyárak között. Mivel a főzés folyamatos, így állandó jelleggel 4-5 féle sör is a kínálat része, de teljes paletta 20 különböző sörből áll. Kézműves főzde révén a gyártás szinte teljes egészében gépek nélkül, kézzel történik. Kézzel töltik, címkézik az üvegeket és a sörfőzés is sörfőzőmesterek keze által készül.

Győrzámolyi Bors Serfőzde

A serfőzde ugyan 2009- ben nyitott, de jóval hamarabb, már 1992-ben családi vállalkozásként működött a „Likócsi serfőzde és söröző”. A mikro-sörfőzdetechnológián alapuló főzde soha nem a mennyiségi, inkább a minőségi termelést célozta meg, az itt készülő sörök alapanyagai a fellelhető legjobb minőségű alapanyagforrásból származnak. A söröket 8 fajta árpamaláta kombinációiból cefrézik és 12 komló típust forralnak. Nem használnak ízfokozót, antioxidánsokat, tartósítószereket és inkább rövidebb eltarthatósági idejű, de természetes söröket kínálnak. Craft ALE-jeikkel a belga ízvilág vonalát célozták meg és azt vallják, hogy kortyolgatás közben elfelejthetők a világ gondjai, főleg, ha valaki megérti, mi a különbség a „craft” sör és tömeg sör között!

Reketye Sörfőzde

A Reketye Brewing Co. egy családi alapítású sörfőzde. Jellegzetességük, hogy minden sörük mögött áll egy-egy történet, mely meg is jelenik a söreiken. „Ezek a szövegek megmutatnak belőlünk valamit: apró részleteket, eseményeket amik meghatározzák azt, hogy ma milyen emberek vagyunk és milyen sört főzünk. Egyedi grafikákon keresztül jelenítjük meg ezeket a történeteket, amelyek weboldalunkon olvashatóak is.” – vallják.

 Etyeki Sörmanufaktúra

Az Etyeki Sörmanufaktúra alapítói élelmiszeripari mérnökökként egyetem után Belgiumban ösztöndíjasként találkoztak először a belga sörkultúrával. Etyeken telepedtek le már több mint tíz éve, mondván, mert szeretik a település lakóit, a környéket és szerettek volna hozzátenni egy újabb színt a gasztronómiai palettához, ami a település része. Úgy gondolták, hogy a magyar sörpiac eljutott oda, hogy nagyobb létjogosultságot nyerhetnek a minőségi, kézműves, egyedi sörök és kialakult a kategória fogyasztói rétege is. A főzdét Etyek-Botpusztán saját elképzelésük szerint építették meg, és 2015-ben már első saját sörüket csapolhatták. Érdekesség, hogy a sör „cégéréhez” az inspirációt egy bécsi bolhapiacon vett házi nyomdakészlet adta, ami egyedi figurákat és antik grafikákat tartalmazott, és ami remekül passzolt a tulajdonosok által megfogalmazott „modern tradíció” elképzeléshez. Ezt tovább gondolva született meg a fekete ES logó egy csipetnyi rózsaszínnel, utalva rá, hogy itt a piacra nem jellemző módon, a főzde tulajdonosa nő.

 Ha még kéne egy jó meló, ami után jobban csúszik egy korsó sör? Ebben is segítünk!