A kitartó emberek 6 aranyszabálya
2017-11-16
Ahol minden harmadik lány tech karriert építene
2017-11-28

Brüsszeli meló, avagy hogyan szerezhetsz menő munkát az EU fővárosában

Az informatikushiány olyan létező új szó lett az elmúlt években, hogyha egyben írjuk le, már a helyesírási program sem javítja, a szó mögötti jelenséget mindenki ismeri. Nincs ez másként az EU fővárosában, Brüsszelben sem, – legfeljebb az írásmód különbözik – tárt karokkal várják a szakma képviselőit. Nagy Tamás, a Petend Kft. Senior IT Recruitere a brüsszeli tapasztalataikról mesélt.

Akik nélkül nem működne a rendszer

Az Európai Unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság, mely sok egyéb szerepe mellett kezeli a költségvetést, felügyeli az uniós források elköltését is. Infrastrukturális szervként itt is, ahogyan az EU intézményeiben mindenhol nagyon komoly szabályoknak megfelelő kommunikációs rendszerek működnek, minden egyes ügy, különböző számítógépes alkalmazásokon fut keresztül. Amennyiben bármelyik tagország pénzt szeretne valamely beruházásra úgy a kérelemtől kezdve a megvalósíthatósági tanulmányon, a tenderen át, egészen a beruházás megvalósulásának utolsó pontjáig egy adott kommunikációs csatornán fut végig. Ezeket a csatornákat, az ezekhez kapcsolódó alkalmazásokat is maga az Európai Bizottság fejleszti, azaz az informatikusok, akiket alkalmaz a szervezet. „A technológia változások, az új fejlesztéseket generáló tényezők, az egyre több felhasználó és az egyre terebélyesedő rendszerek következtében  folyamatosan nagy szükség van az IT szakemberekre az EU adminisztratív gépezetében – mondja Nagy Tamás, aki kifejezetten ezeknek a brüsszeli állásoknak a betöltésére specializálódott Senior IT Recruiter-ként dolgozik.

A szabad napok szabadsága

A szakember azt mondja, már nemcsak Magyarországról, de a környező országokból is aktívan vadásznak embereket, itt már erre van szükség, hiszen ezen a területen, ha valaki elhatározza, hogy külföldön próbál szerencsét, könnyű dolga van, sok az ajánlat, nem a keresésen, hanem a megfelelő megtalálásán van a hangsúly. Brüsszelben az Európa Bizottságnak dolgozni pedig azért az utcáról nem lehet, ezzel erre szakosodott cégeken van lehetőség, amilyen a Petend is.

„Mi direktben a különböző általános és szakmai adatbázisokban, konferenciák résztvevői között keressük azokat a tehetséges, jó szakembereket, akiknek van kedve külföldön dolgozni. Ez a tényező az, ami gyakran jelent kihívást, hiszen itthon is akkor a hiány ezekből az emberekből, hogy aki ebben itthon megtalálta a számítását, nem biztos, hogy vállalja a kiutazást, a kinti életet.”  – mondja Nagy Tamás. Pedig a különbségek nem feltétlenül kizárólag a fizetésekben, de nagyon is mérhetők. „Belgium minden módon támogatja a munkavállalókat, a nőket pedig különösen. Jó példa erre, hogy itt a szerda könnyített nap az iskolában, három órája van csupán a gyerekeknek és az anyák, akár otthon is maradhatnak ezen a napon. Ráadásul ez nem az adott munkahely családbarát felfogásán múlik; ezt a jogot a munka törvénykönyve biztosítja. De van olyan ötven éves kolléganő, aki péntekenként nem dolgozik.”

Előnyök a fizetésen túl

Nagy Tamás azt tanácsolja, hogy amikor valaki a külföldi, akár belgiumi munka lehetőségén gondolkozik, akkor ne csak a fizetésre és az euróban kapott fizetésre gondoljon előnyként, hanem arra is, milyen környezetben fog élni, dolgozni. Belgiumban a munka garantáltan kilenc órakor kezdődik, fixen nyolc és fél óra a munkaidő, nincs túlóra. Így olyan sem fordulhat elő, hogy bejön a főnök pénteken „Lajoskám, szombat, vasárnap meg kéne csinálni valami sürgős munkát!”. „Nagyon kényelmesen lehet élni, maximálisan védik a munkavállalók érdekeit, család és közösség barát a rendszer, az embereknek jut ideje saját magukra, a kapcsolataik ápolására.”- nyújt betekintést a szakember.

A megfelelő ajtón át vezet az út

De a sokak számára legelső tényező mégis a fizetés és az Európai Bizottságnál dolgozó informatikusok belga viszonylatban is kifejezetten versenyképes összeget vihetnek haza a hónap végén.„Van olyan kollégánk, aki rendszeresen monitorozza magát állásinterjúkon és mindig kiderül, hogy kevesen ajánlanának többet, mint, amennyit ő jelenleg keres.” Az Európai Bizottsághoz azonban az informatikushiány dacára sem egyszerű bekerülni, itt nem úgy zajlik a folyamat, hogy meghirdetnek egy állást és bárki beadhatja az önéletrajzát. Nagyon komoly szűrőn kell átesnie, s csak ezt követően kerülhet egyáltalán versenybe.„Partnereink konzorciumot alkotunk, tendereken indulunk, és ezeket elnyerve vagyunk jogosultak arra, hogy munkaerőt keressünk a pozícióikra. Ezzel azonban folyamatos és biztos helyünk van azok között, akik szakemberekkel látják el a bizottságot. Ily módon komoly partneri hálónak vagyunk a részei, ha valaki rajtunk keresztül pályázik, nagyon jó helyzetben van. Ez teszi lehetővé, hogy a jelöltnek nem kell több tucat, akár száz emberrel párhuzamosan jelentkeznie egy-egy állásra, legtöbbször csupán három jelölt közül választanak és ez sem jelent igazán versenyhelyzetet,. Ha valakit még sem választunk ki, akkor is nagyon nagy esélye van arra, hogy hónapokon belül egy másik pozíciót megnyerjen.” Szintén jelentős tényező, hogy nincsenek hónapokig tartó öt-hat körös órákig tartó interjúk, legfeljebb három beszélgetésre lehet számítani, azok sem személyesek, hanem Skype Videón zajlanak.

Ha valaki már bekerült ebbe a körforgásba és kiválasztják, onnantól automatizmusok működnek és már gondolkodhat is a következő lépésen, például azon, hogy hol és milyen lakást béreljen magának, a családjának. A hétköznapi élet kialakítása azonban már egy másik fejezet, amiben szintén rengeteg segítséget kaphat az, aki úgy dönt, hogy elvállalja a brüsszeli melót.

Ha szeretnél még olvasni arról, milyen az élet Brüsszelben magyarként, olvasd el egy magyar család kinti tapasztalatait!

 Amennyiben pedig kedvet kaptál a külföldi munkavállaláshoz, böngéssz a munkalehetőségek között, keresd kollégáinkat!