A toborzás legújabb platformja; Snapchat
2019-03-20
„A gyakorlat a képesség alapú toborzás felé mutat.”
2019-04-01

Bocsánat, elnézést, sajnálom! – Ideje leszoknod, ha te is ezt szajkózod!

Az utolsó pillanatban ugrasz be a liftbe, egy bűnbánó mosoly kíséretében gyorsan bocsánatot kérsz a bent állóktól és csak miután már kimondtad a szót jössz rá, hogy már megint olyasmiért kértél elnézést, amiért elég lett volna egy köszönöm is. Ismerős sztori? Olvasd el, mit tehetsz ellene!

Mikor kell és mikor nem?

A szakavatott coach első tanácsa, hogy első lépésként figyeld magad és próbáld megjegyezni, hogy egy átlagos napon mikor és miért kértél bocsánatot. Lesz, amikor ennek helye van, és ott lesznek azok a bocsánatkérések, amik teljesen feleslegesek voltak. Pár példa az előbbire. Ha mondjuk elkéstél egy értekezletről, akkor egyértelműen ok, ha belépsz és minden további magyarázkodás nélkül exkuzálod magad. Vagy, ha sietségedben ráléptél a menzán egy kolléga lábára, nyilvánvaló, hogy elnézést kérsz. De semmi szükség arra, hogy ha egy megbeszélésen azt mondod, hogy „bocs, ez nem volt valami eredeti ötlet. De a szakértő szerint akkor sem kell hamut szórni a fejedre, ha felhívod a fodrászodat és kérsz egy új időpontot, mert valami közbejött és nem tudsz megjelenni a következő hétre megbeszélt alkalomra.

A bocsánat a nők tünete

Vajon mennyire jellemző, hogy a férfiak bocsánatkérő hangot ütnek meg egy konferencián, amiért őket kérték fel az előadásra. A nők sokszor kezdik olyasmivel a mondandójukat, ami afféle szerénykedés, hitetlenkedés, bocsánatkérés. „Amikor felkérést kaptam erre az előadásra, először azt hittem, tévedés történt.” Ugye, ismerős szavak? Amikre egyébként semmi szükség nem lenne és tulajdonképpen ez esetben is a következőnek lett volna inkább helye: „Ezúton is köszönöm a meghívást, aminek nagy örömmel teszek most eleget.” Hm. Egy teljesen más világ, mint az előző. Egy kanadai szociológusnő megkérte a diákjait, hogy gyűjtsék össze, milyen helyzetekben találkoztak bocsánatkéréssel és utólag mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy milyen sokszor indokolatlanul. Mert, ha például késve érkezik a házhoz szállítással a pizza, vajon miért mondja azt a nő, aki a munkahelyére rendelt, hogy „Sajnálom, biztos nehezen találta meg a házszámot!”

Cseréld köszönömre!

Érdemes kipróbálni, hogy mi történik akkor, ha egész egyszerűen elhagyod a „bocsánat” szót a mondatból vagy felcseréled egy másik fordulatra, ami egyenrangúvá tesz és nem leértékel, mint a folytonos sajnálkozás. Néhány példa: amikor szólsz a pincérnek egy étteremben, ne azt mondd, hogy „Elnézést, egy pillanatra!”, hanem azt, hogy „Legyen szíves!”. Sokan tévedésből udvariasságnak hiszik, ha megszólalás előtt a munkahelyen vagy egy társaságban a mondat elejére teszik azt, hogy bocsánat. Pedig mennyivel jobb azt mondani, hogy „Van egy ötletem!”, mint azt, hogy „Bocsánat, nekem lenne egy ötletem!”. Ugyanez igaz akkor is, ha írásban kommunikálsz. Nem válaszoltál azonnal egy levélre? Miért kéne egyből bocsánatot kérni? Helyette írhatod azt, hogy „Olvastam a levelét, a teendőim végeztél, most tudok érdemben válaszolni rá.” Vagy akár azt is írhatod: „Köszönöm a türelmedet!”. Ha már a köszönömnél tartunk; szinte a legtöbb esetben, amikor bocsánatot kérsz, megfordítható a dolog és lehet belőle egy klassz köszönöm. „Köszönöm a megértésedet.” „Köszönöm, hogy meghallgattál.” (ahelyett mondjuk, hogy „Bocsánat, hogy panaszkodom.”)

Hosszú a sora a helyzeteknek, amikor valóban helytálló, hogy azt mond, bocsánat. De a fentiek fényében, az is biztos, hogy sokkal kevesebbszer indokolt használni, mind a magánéletben, mind a munkahelyeden. Egészen más pozícióba hozhatod magad, ha jókor és jó helyen alkalmazod, nem pedig furtonfurt, feleslegesen.

Próbáld ki a fentieket egy menő, új pozícióban, katt ide a legújabb ajánlatainkért!