A legnagyobb időgazdálkodási bakik 1.
2019-10-31
A jó főnök nem osztogat tanácsokat
2019-11-20

A legnagyobb időgazdálkodási bakik 2.

Állandóan dolgozol, mégsem haladsz igazán? Nem vagy egyedül, rengetegen vagyunk, akik bár sok időt töltünk munkával, valahogy mégsem érezzük igazán hatékonynak magunkat. Ráadásul még akkor is előfordulhat ez, ha egyébként úgy hiszed, hogy az idődet jól menedzseled. De mik a legnagyobb hibák? Két részes sorozatban mutatjuk!

Rugalmatlanság

A tervezés ugyan az egyik legfontosabb sarokpontja a jó időgazdálkodásnak, de iszonyú könnyű elcsúszni azon is, ha mereven ragaszkodunk a tervezett napirendhez és teendőkhöz. Annak tudatában kell eltervezni a napot, hogy bármi közbe jöhet és az is előfordulhat, hogy nem megy egy adott napon ugyanolyan jól a munka, mint egy másikon. Ez is a jó időgazdálkodás része; tisztában lenni azzal, hogy az ember nem egyformán teljesít és ha éppen kevésbé érzi magát lendületben vagy kifejezetten rossz napja van, akkor át lehet szervezni a dolgokat.

Tökéletességre törekvés

Mindannyian arra törekszünk, hogy jó munkát végezzünk, de az állandó tökéletességre törekvés irreális elvárás magunkkal szemben. Egy munkahelyen vagy bármilyen munkafolyamatban kifejezetten hátráltató tényező, ha valaki csakis a lehető legjobb eredményt fogadja el magától. Így sokkal több időt vesz igénybe minden, ami hátráltatja a munkát, a többieket, miközben egy sokkal rövidebb idő alatt szállított, nem tökéletes, de elég jó megoldás, munka a legtöbb esetben mindenki számára elfogadható és működőképes.

Rosszul felbecsült idő

A tervezésnél sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy tévesen becsüljük meg, meddig tart egy feladat teljesítése. Sem az nem szerencsés, ha túl sok időt hagyunk egy feladatra, sem az, ha túl keveset, mert mindkettőnek frusztráció az eredménye és csúszást, kényszerű változtatást hoz a napi faladatok elvégzésében. Nem mindig könnyű meghatározni, hogy meddig tart egy feladat befejezése, de általános tapasztalat, hogy hosszabb ideig, mint elsőre gondolja az ember. A megoldás erre, egy hétig időnaplót vezetni, amiben le tudod írni egy-egy feladathoz, ténylegesen mennyi időt vett igénybe a megoldása, a különböző fajta feladatok így megmutatják, a következőkben, hogy tervezhetsz helyes időtartamokkal.

Rendetlenség

Ismerős a helyzet, amikor már csak azon veszed észre magad, hogy hatalmas káosz van az asztalodon? Rendet rakni külön program, miközben, ha minden alkalommal, amikor kivettél egy mappát, eszközt, iratot, használat után egyből visszaraktad volna a helyére, kidobtad volna, ami már nem kell, akkor nem kellene időt szánni egy rendrakásra. Plusz arra sem, hogy keresgélj, hogy kellemetlenül érezd magad napközben a rendezetlenség miatt, ami körülvesz. Persze némi kreatív káoszra sokszor szükség van, de nem oltári kuplerájra! Ezért a legjobb, ha a hét végén szánsz egy kis időt arra, hogy elrendezd a dolgaidat, így egyfelől lesz egy eredményes, lezáró aktusa a hétnek, másfelől rendezetten indul a hét, amikor hétfőn újra nekikezdesz a munkának.

Munka, pihenés nélkül

Még mindig menőnek számít arra panaszkodni, hogy valaki szünet nélkül dolgozik, lohol, rohan a dolgai után, egy szabad perc nincs. Pedig ez már teljesen idejét múlt és egyáltalán nem menő hozzáállás, mert kiégve, ziláltan és megcsúszva kizárt, hogy olyan extra sikeres legyen valaki. Főleg, ha a siker azt is jelenti, hogy valakinek egészséges és kiegyensúlyozott az élete. Rövidebb, hatékonyabb munka etapok, pihentető rövid napközi szünetek, rendszeres pihenőnapok, hosszabb szabadságok kellenek ahhoz, hogy valaki hosszú távon, motiváltan és eredményesen dolgozhasson.

Saját rendszer hiánya

Bár az időgazdálkodási tippek száma végtelen, és ebben a kétrészes sorozatban is egy sor olyan jellemző hibát és működő megoldást szedtünk össze, ami segíthet jobban beosztani az időt, mégis a legnagyobb tanulság az, hogy arra, hogy valaki a saját idejét jól be tudja osztani, nem elég, ha egy sémát követ. Teljesen másképp dolgoznak, élnek az egyes emberek, így a sok különféle trükk, megoldás egyedi mixét mindenkinek magának kell összeállítania. Ráadásul még ez a saját szisztéma is felülbírálandó időről időre, mert ami egy adott élethelyzetben remekül működött, az egy másikban már egyáltalán nem biztos, hogy támogatja az időd legjobb menedzselését.