„A munkanélküli fiatalok majdnem felének nincs előzetes munkatapasztalata”
2017-10-31
Brüsszeli meló, avagy hogyan szerezhetsz menő munkát az EU fővárosában
2017-11-21

A kitartó emberek 6 aranyszabálya

Ami nem titok; a siker ritkán egyenes út; szinte mindig sok kitérő és zsákutca előzi meg. Thomas Edison történetét mindenki ismeri, aki tízezerszer vallott kudarcot, míg megalkotta a szénszálas izzólámpát, azaz minden egyes sikertelen próbálkozás után újra és újra képes volt folytatni, annak ellenére, hogy már magán kívül senki más nem hitt benne. Az Edisonhoz hasonló emberek még akkor sem adják fel, amikor már mindenki más valami egészen másba kezd, és nem folytatja a próbálkozást. De mi különbözteti meg ezeket a roppant kitartó embereket a nagy többségtől? Van pár dolog, ami lényeges összetevője a személyiségüknek.

  1. Belső erő kontra külső hatások

Azok az emberek, akik realizálják, valójában kinek a véleménye számít és kié nem, sokkal jobban képesek ellenállni a külső hatásoknak. Képesek arra, hogy belülről erősítsék saját magukat, a teljesítményüket kevéssé befolyásolja, hogy mások, mit gondolnak róluk. Ez az erős belső erő segít abban, hogy ne térüljenek el a különböző kritikai észrevételek, megjegyzések, negatív vélemények hatására és haladni tudjanak azon az úton, amit maguknak kijelöltek.

  1. Siker a kudarcban

Amikor a dolgok nem a tervek szerint haladnak, ezek az emberek nem másokat hibáztatnak, de még saját magukat sem ostorozzák, inkább azt keresik, hogy mit tanultak az esetből. Ráadásul a kudarcot nem tekintik véglegesnek, hanem egy szükséges tanulási lépésnek, ami segít haladni a cél felé. A sikertelen próbálkozás számukra a tanulási folyamat elkerülhetetlen részét képezi, ugyanakkor jellemző rájuk, hogy ugyanazt a hibát már nem követik el újra, mert megtanulják a leckét.

  1. Rövidtáv helyett hosszú táv

A kitartó és rugalmas emberek fel vannak készülve a hosszú távra, azaz tisztában vannak vele, hogy, amit el szeretnének érni, nem biztos, hogy gyorsan és könnyen megvalósul. Tudják, hogy sok időre és erőfeszítésre lesz szükség és annak ellenére, hogy nem látják az erőfeszítéseik azonnali eredményeit tudják, hogy amit tesznek meghatározó a jövőjük szempontjából. Ez annyira erős késztetést tud jelenteni a számukra, hogy azonnali haszon és részsiker hiányában is képesek haladni a cél felé.

  1. Tudás vagy képesség?

A legtöbb ember azért adja fel, mert nem tudja megkülönböztetni azt, hogy valamit nem tud vagy nem képes rá. Az, aki elég kitartó, nem adja fel azért, mert egy adott dolgot nem tud, ugyanis hisz abban, hogy képes rá, megtalálja a módját, hogy megcsinálja az adott dolgot. Magyarul erős hittel élnek abban, hogy egyszerűen képesek leküzdeni az akadályt, ami az útjukban áll. Úgy tekintenek ezekre a dolgokra, mint a folyamat részeire és elfogadják az új és nehézséget, kihívást jelentő feladatokat.

  1. A jó példa

Az Edisonhoz hasonló személyiségű emberek azzal együtt, hogy a saját belső erejüket használják, és nem térülnek el a céltól, azért nem önfejűek, igenis hallgatnak másokra, de azt helyesen választják meg, hogy kitől érdemes tanulni. Vannak példaképeik, akikből erőt merítenek, információkat gyűjtenek a munkájukról, figyelik, mit csinálnak a számukra inspiráló emberek.

  1. Receptek túlélésre

A kitartó emberek ugyanúgy megszenvedik a rájuk nehezedő nyomást, az élet terheit, mint bárki más, amiben különböznek az, hogy olyan túlélési mechanizmusokat fejlesztenek ki maguknak, amik a nehéz helyzetekben beválnak, és amiről tudják, hogy sikerrel alkalmazhatják ilyenkor. Van, akinek a futás, az edzés, a meditáció az eszköze, másoknak a családdal töltött idő, a teljes kikapcsolás és pihenés. A lényeg, hogy van olyan „mankó”, amire támaszkodva új erőre kaphatnak, hogy utána újra belevethessék magukat a feladatba.

A fejlődés, a haladás tehát a kitartó emberek számára nem egy-egy élethelyzet múló adaléka, hanem gyakorlatilag életforma, ami hosszú távon is működőképes és végül sikerre ítél.

Ahhoz, hogy elérd a céljaidat, sokszor a megfelelő segítségre is szüksége van; a siker érdekében érdemes tapasztalt szakember – karrier tanácsadó, pszichológus – segítségét igénybe véve, felkészülni az egyre erősebb megmérettetésekre.