Öt menő játék karácsonyra, amivel a gyerek kódoló guru lesz
2019-12-18
Android Fejlesztő
2020-01-02

A kellemetlen beszélgetések három szabálya

Mielőtt még jönnének az újévi jó tanácsok, mi adunk most inkább néhány év végi jó tanácsot! Ráadásul olyanokat, amiknek kifejezetten hasznát veszitek majd az év elején, hiszen mi mással is lenne jó kezdeni egy évet, mint a nehéz és ezért gyakran halogatott dolgokkal?

Az emberi természet sajátja, hogy igyekszünk elkerülni a kellemetlen beszélgetéseket, részben azért, mert nehéz valami olyanról beszélgetést kezdeményezni, ami rosszul érint bennünket, részben azért, mert attól tartunk, hogy ronthatunk a helyzeten. Ugyanakkor ha továbbra is elkerüli az ember ezeket a beszélgetéseket, frusztrálttá válik, egyre feszültebb lesz a viszony azzal, akivel azt a bizonyos beszélgetést meg kellene ejteni. Ha azonban erőt veszünk magunkon és bátorságot merítünk, ahhoz, hogy megbirkózzunk a problémával, nem árt, ha három dologra odafigyelünk.

1. A konfliktus megoldása felé haladj, ne a konfliktus mélyítése felé

Amikor egy kínos beszélgetés elkezdődik, még kétesélyes, merre fog haladni, de ha azzal a tudattal kezdesz neki, hogy a jó, azaz a megoldás irányába szeretnéd terelni, eleve másként fogsz nekikezdeni a dolognak. Számolni kell vele, hogy a konfliktus megoldása nem mentes a feszültségtől, de például szuperül fel lehet oldani ezeket a nehéz pillanatokat azzal, ha eleve feltárod ennek a tényét. “Tudom, hogy ez most kínos és neked sem könnyű, de valahogy túl kell jutnunk rajta és szeretném veled rendezni, megbeszélni a dolgot.”  Előre készülni és akár a szerepeket eljátszani, mindenféle eshetőségre – akár egy komolyabb vitára is – felkészülni, magában hordozza a sikeres megoldást és segít abban, hogy ne halogasd, hanem belevágj a kellemetlen, ámde feloldozó beszélgetésbe.

2. Légy kíváncsi a másik szavaira

A tisztázó beszélgetések egyik legnagyobb buktatója, ha csak arra koncentrálsz, amit te szeretnél elmondani. Ha arra készülsz csupán, hogy milyen sérelmedet szeretnéd közölni a másikkal és hogyan akarod őt arra rávenni, hogy lássa be a hibáját. Nem kis dolog persze, de meg kell próbálni úgy nekikezdeni a beszélgetésnek, hogy tényleg, igazán érdekel, hogy a másik mit gondol. Még akkor is, ha meg vagy győződve róla, hogy egy idióta és biztos vagy benne, hogy nincs egy szemernyi igaza sem. Meglehet, hogy tényleg így van – a te szemszögedből legalábbis biztosan -, de az is előfordulhat, hogy te is másképp látod majd a dolgokat, ha megpróbálod megérteni az ő szemszögéből a helyzetet. Lehet, hogy nem segít és továbbra is az lesz a véleményed, ami előtte, de mivel meg akarod oldani a konfliktust, ezt a lépést is be kell iktatnod ahhoz, hogy a rendeződés felé mozduljon a probléma.

3. A beszélgetés elején egy kicsit maradj csendben

Bár határozottan kínos lehet egy beálló csend, mégis nagyon jó módszer. Miután nekikezdtél és már elindult valahogyan a beszélgetés, nagyon jó szolgálatot tehet, ha csendben vagy egy kis ideig. A “nem beszélés”, a csend a beszélgetés része. Segít abban, hogy a másik esetleg olyan dolgokat is elmondjon, amit nem is akart vagy megnyíljon jobban, mint tervezte. A csend szerepe a tárgyalásokon is nagyon jelentős, egy kellemetlen beszélgetés pedig sokszor olyan, akár egy fontos tárgyalás. Egy olyan tárgyalás, ahol mindenki úgy megy ki a teremből, hogy nyert és elégedett.

Akár beveted a három fenti kis trükköt, akár nem, egy biztos, a beszélgetés ajtót nyit a konfliktusok megoldása felé, korábban kibogozhatatlan konfliktusokat oldhat meg, közös alapot adhat a megbocsájtáshoz és a másik megértéséhez. A beszélgetések tehát jövőt teremtenek, a blog ezévi utolsó bejegyzésének célja más talán nem is lehetne.