Ezt tesszük a szemünkkel, a helyett, amire való! – A látástréner tanácsai
2017-09-20
Kérdezz rá a székre és a fényre is! – Így tárgyalj a munkádról a toborzó szerint
2017-10-02

6 „tech” innováció, amelyek drasztikusan megváltoztatják a tanulást

Amikor a technológiai újításokról beszélünk, általában arra koncentrálunk, hogy az ezek hogyan könnyítik meg az életünket. A tanulás az egyik olyan terület, aminél valódi hasznát vehetjük az újdonságoknak, legyen szó akár gyerekekről, fiatal felnőttekről, felnőttekről.

  1. 3D nyomtatás

Az utóbbi években egyre népszerűbb a tapasztalati oktatás, mivel egyre több tanár ismeri fel, hogy az első kézből származó tapasztalás a legjobb módja annak, hogy a diákok fejlesszék a problémamegoldó készségüket. A 3D-s nyomtatók alkalmazása a lehető legjobb eszköz arra, hogy a technika és a tervezés alapjai megismerhetővé váljanak.

  1. Videó játékok

Sokan persze egyből felhorgadnának, mert eleve nem helyeslik a videó játékok használatát, ezért elég ellentmondásos ezen játékok használatának létjogosultsága az oktatásban. A ma minden területre begyűrűző játékosítás azonban éppen, hogy támogatja többek között például a Minecraft alkalmazását, mert gyakorlatilag a történelemtől kezdve a nyelvtanulásig bezárólag mindenre beválik. Az interaktív környezet, az egyértelmű játékszabályok, célok és versenyek révén a digitális játékok aktívabb tanulási élményre ösztönöznek, ami jobban megfelel a mai srácok figyelmének felkeltésére.

  1. Virtuális valóság

A virtuális valóságot már sok európai – hazai gyakorlatról mondjuk eddig nem nagyon hallottunk – és amerikai iskolában alkalmazták már az oktatásban, elsősorban olyan témákban, mint a biológia és az építészet, ahol nagymértékben növeli a tanulási élményt, ha a képek valódinak, megfoghatónak tűnnek. A Google Expeditions elképesztő lehetőség a diákoknak, mert, ha mondjuk, a tanár a piramisokról beszél és a diákok kvázi „élőben” megnézhetik, körbejárhatják azokat, azért egészen mást jelent, mint, amikor a tankönyv hetvenhatodik oldalán megnézhető egy félig homályos kép a sivatagban álló, a papíron háromszögnek látszó építményeket.

  1. Online tanfolyamok

A fenti eszközök mind a tantermi munkát segítik, de van egy olyan lehetőség, ami gyakorlatilag hatalmas létszámú „tanulókörnek” nyújt lehetőséget.  A világon már nagyon sok egyetem csatlakozott a nyílt online tanfolyamok (MOOC- Massive Open Online Courses) trendjéhez; a tanulásnak ez a módja lehetővé teszi, hogy akár több millió diák vegyen részt az oktatásban a világ bármely pontjáról.

A MOOC-k online előadásokat, élő fórumokat, vetélkedőket tartanak, teszteket írnak, így gyakorlatilag a hagyományosnak megfelelő tanulási élményt él át a diák, csak éppen teljesen szabadon és rendhagyó módon, helyi kötöttségek nélkül. Vannak olyan egyetemek, amelyek ma már hibrid modellt kínálnak, itt a diákok online vesznek részt az előadásokon, de élőben találkoznak a tanárokkal, ha konzultálni szeretnének, illetve a projektmunka is élőben zajlik.

  1. Skype

Ma már a Skype nem tűnik különösebben innovatívnak, nagyjából 15 éve már, hogy újdonságnak számított. Mégis még mindig sok olyan oktatási innováció található, amely a Skype által válik mégis újszerűvé. Mivel a Skype lehetővé teszi, hogy könnyedén kommunikálhassunk a világ bármely táján élő emberekkel, sok vállalat olyan nyelvi tanulási szolgáltatásokat indított el, amelyek a tanulókat közvetlenül egy anyanyelvi tanárhoz kapcsolják.

  1. Big Data és a testre szabott tanulás

A Big Data gyakorlatilag mindenhol működik már, nincs olyan terület, ahol a komolyabb cégek, ne alkalmaznák ahhoz, hogy minél személyre szabottabb legyen a szolgáltatásuk. Ugyanezen az elven az oktatásban is jó szolgálatot tesz; szövegértéstől kezdve, bármilyen tárgyban követhető a diákok tevékenysége, a kinyert adatok pedig segítenek mind a diákoknak, mind a tanároknak abban, hogy hatékonyabb legyen a tanulás.